Συνήθεις Ερωτήσεις

Ε.1 Μονοφασικό ή τριφασικό ρεύμα χρειάζομαι στο σπίτι μου;

Η επιλογή ανάμεσα σε μονοφασικό ή τριφασικό ρεύμα για την οικία σας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως τις απαιτήσεις των ηλεκτρικών συσκευών, τα συστήματα ασφαλείας, ο φωτισμός του κήπου ή της πισίνας αν υπάρχει. Ο ηλεκτρολόγος της “Santo Solar” θα επισκεφθεί το χώρο σας στη Σαντορίνη ή σε όποιο νησί των Κυκλάδων και αν βρίσκεστε και θα σας προτείνει την καλύτερη λύση για τη σωστή και ασφαλή ηλεκτροδότηση του σπιτιού σας.

Γενικά πάντως ο ηλεκτρολόγος θα χρειαστεί να αντικαταστήσει το καλώδιο που συνδέει το κιβώτιο της ΔΕΗ με τον πίνακα του σπιτιού σας, θα χρειαστεί να τοποθετήσει νέες κεντρικές ασφάλειες και λυχνίες και το ρελέ διαφυγής. Επίσης, θα χρειαστούν μια σειρά από έγγραφα και αιτήσεις για την αλλαγή της παροχής του ρεύματος, όπου ο ηλεκτρολόγος της “Santo Solar” θα σας κατευθύνει και συμβουλεύσει σχετικά.

 

Ε.2 Τι είναι το Οικιακό Νυχτερινό Τιμολόγιο;

Το νυχτερινό ρεύμα δίνει τη δυνατότητα στους καταναλωτές να χρησιμοποιούν ηλεκτρικό ρεύμα με λιγότερη χρέωση. Πιο συγκεκριμένα οι χρεώσεις είναι και έως 45% χαμηλότερες. Οι ώρες αλλάζουν ανάλογα με την εποχή και έτσι η παροχή πιο οικονομικού ρεύματος από τη ΔΕΗ διαμορφώνεται ως εξής: από το Μάιο έως τον Οκτώβριο το νυχτερινό ρεύμα ισχύει από τις 23:00 έως τις 07:00, ενώ από το Νοέμβριο έως τον Απρίλιο λιγότερη χρέωση θα έχετε αν χρησιμοποιείτε ηλεκτρικό ρεύμα από τις 02:00 έως τις 08:00 και από τις 15:00 έως τις 17:00.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Για να ενταχθείτε στις χρεώσεις του Νυχτερινού Ρεύματος θα πρέπει να κάνετε τη σχετική αίτηση στη ΔΕΗ, ενώ ένας εξειδικευμένος ηλεκτρολόγος εγκαταστάτης της “Santo Solar” θα πρέπει να επισκεφθεί το χώρο σας για να συνδέσει το κατάλληλο καλώδιο.

 

Ε.3 Τι χρειάζεται για να ηλεκτροδοτηθεί μια μονοκατοικία;

Για την ηλεκτροδότηση μονοκατοικίας θα χρειαστείτε τα παρακάτω έγγραφα:

 1. Αίτηση ηλεκτροδότησης, που παρέχεται από τη ΔΕΗ.
 2. Επικυρωμένο αντίγραφο της Οικοδομικής Αδείας με τη σφραγίδα της Πολεοδομικής Υπηρεσίας.
 3. Υπεύθυνη Δήλωση Εγκαταστάτη (ΥΔΕ) από ιδιώτη ηλεκτρολόγο.
 4. Δήλωση του Δήμου με τα τετραγωνικά μέτρα για τη χρέωση των ανάλογων Φόρων.

 

Ε.4 Κάθε πότε απαιτείται επανέλεγχος και έκδοση Πιστοποιητικού ΔΕΔΔΗΕ

Το πιστοποιητικό ΔΕΔΔΗΕ έχει συγκεκριμένη ισχύ και γι’ αυτό το λόγο και ανάλογα το κτίριο και τη χρήση του απαιτείται ο επανέλεγχος της ηλεκτρικής εγκατάστασης από ιδιώτες ηλεκτρολόγους.

 • Για χώρους ψυχαγωγίας και επαγγελματικούς χώρους στην ύπαιθρο απαιτείται έλεγχος κάθε χρόνο.
 • Για επαγγελματικούς χώρους με εύφλεκτα υλικά, επανέλεγχος πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια.
 • Για επαγγελματικούς χώρους χωρίς εύφλεκτα υλικά κάθε 7 χρόνια.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα πιστοποιητικά ΔΕΔΔΗΕ και τους επανελέγχους μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τους εξειδικευμένους ηλεκτρολόγους της “Santo Solar”, στη Σαντορίνη.

 

Ε.5 Πως να προστατεύσω τις ηλεκτρικές συσκευές από τις αυξομειώσεις της τάσης του ρεύματος;

Η τάση του ρεύματος μπορεί να αυξομειωθεί δημιουργώντας προβλήματα στις ηλεκτρικές συσκευές του σπιτιού ή του επαγγελματικού σας χώρου. Οι άμεσες ενέργειες που μπορείτε να κάνετε για να προστατεύσετε τις ηλεκτρικές συσκευές σας είναι η τοποθέτηση:

 • Σταθεροποιητών τάσης
 • UPS τροφοδοτικών
 • Πολύπριζων ασφαλείας

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την προστασία των ηλεκτρικών συσκευών μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τους ηλεκτρολόγους της “Santo Solar”  στη Σαντορίνη.

 

Ε.6 Πως μπορώ να εξυπηρετηθώ ηλεκτρονικά απο τη ΔΕΗ;

Για θέματα που αφορούν την εξυπηρέτηση ιδιωτών επισκεφθείτε τη σελίδα:

https://www.dei.gr/el/oikiakoi-pelates

Για θέματα εξυπηρέτησης Επαγγελματιών τότε κάντε κλικ στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://www.dei.gr/el/epaggelmaties30802

 

Ε.7 Επεξήγηση χρωμάτων καλωδίων ρεύματος.

Οι αγωγοί και τα καλώδια στις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις έχουν αλλάξει μετά το 1970 και για την αναγνώριση τους ισχύουν τα παρακάτω:

 • Ο αγωγός (καλώδιο) προστασίας ή γείωσης, έχει χρώμα πράσινο και κίτρινο (πριν το 1970 είχε χρώμα κίτρινο ή κόκκινο)
 • Ο αγωγός (καλώδιο) ουδετέρου έχει χρώμα μπλε ανοιχτό (πριν το 1970 είχε χρώμα γκρι)
 • Ο αγωγώς (καλώδιο) της φάσης έχει χρώμα μαύρο ή καφέ (σε εγκαταστάσεις μονοφασικές και πριν το 1970 είχαν χρώμα μαύρο)
  Σε τριφασικό ρεύμα, οι αγωγοί (καλώδια) φάσεων έχουν χρώμα μαύρο, καφέ και κόκκινο ή γκρι.

Καλό θα ήταν να μην ακουμπάτε τα καλώδια και αν χρειαστεί να κάνετε εργασίες ή παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα καλέστε τους ηλεκτρολόγους της “Santo Solar”.

Χρώματα Καλωδίων Ρεύματος (μονοφασικού & τριφασικού)

Χρώματα Καλωδίων Ρεύματος (μονοφασικού & τριφασικού)

 

Ε.8 Πολλές διακοπές ρεύματος, τι γεννήτρια να επιλέξω για το σπίτι ή το μαγαζί μου;

Οι διακοπές ρεύματος μπορούν να προκαλέσουν ζημιές τόσο στις οικιακές συσκευές όσο και στις επαγγελματικές. Η αγορά μιας γεννήτριας  μπορεί να καλύψει τις ανάγκες σας σε ηλεκτρικό ρεύμα και να αποτρέψει την παύση των εργασιών στον επαγγελματικό σας χώρο.

Αν θέλετε να προμηθευτείτε μια γεννήτρια για το σπίτι επιλέξτε μία φορητή ή μόνιμη, ενώ για τον επαγγελματικό χώρο μια μόνιμη γεννήτρια.

Δώστε προσοχή στα παρεχόμενα KVA της γεννήτριας και ρωτήστε για τις δυνατότητες ηλεκτροδότησης των συσκευών που πρέπει να δουλεύουν απαραιτήτως στο σπίτι ή την εργασία σας.

Επίσης προσοχή χρειάζεται στο θόρυβο που κάνει κατά τη λειτουργία της μια γεννήτρια, η οποία μπορεί να είναι ανοιχτού ή κλειστού τύπου καθώς και στο καύσιμο (βενζίνη ή πετρέλαιο) που χρησιμοποιεί για τη λειτουργία της.

Αν χρειάζεστε οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με την αγορά και εγκατάσταση της γεννήτριας τότε οι ηλεκτρολόγοι της “Santo Solar” είναι στη διάθεσή σας να σας βοηθήσουν για τη σωστή επιλογή γεννήτριας και τη σωστή εγκατάστασή της.

 

Ε.9 Τί είναι η γείωση;

Τα τελευταία χρόνια ισχύει η υποχρεωτική εγκατάσταση θεμελιακής γείωσης. Γείωση είναι η σύνδεση ενός του ηλεκτρικού δικτύου με τη γη έτσι ώστε να εκφορτώνεται το ρεύμα σε σημείο που βρίσκεται μέσα στο έδαφος και σε περίπτωση αυξημένης τάσης. Είναι απαραίτητη για την προστασία των ανθρώπων και των κτιρίων και αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία όταν διαμορφώνεται ο ηλεκτρολογικός χάρτης του χώρου σας.
Η Θεμελιακή Γείωση έχει τεθεί σε πλήρη ισχύ από το 2006 και πήρε το όνομά της επειδή τοποθετείτε στα θεμέλια κάθε κτιρίου. Η θεμελιακή γείωση σας παρέχει απόλυτη προστασία και η μελέτη καθώς και η εγκατάστασή της θα πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένους ηλεκτρολόγους.

Οι ηλεκτρολόγοι της “Santo Solar” στη Σαντορίνη δίνουν ιδιαίτερη έμφαση σ’ αυτή τη σπουδαία λειτουργία και για οποιαδήποτε πληροφορία ή ερώτηση μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

 

Ε.10 Χρήσιμα Τηλέφωνα & Τηλέφωνα έκτατης ανάγκης

 • ΔΕΗ Σαντορίνης (υπηρεσίες/βλάβες): +30 2286023687 & +30 2286022258
 • Πυροσβεστική: +30 2286033199
 • Αστυνομία: +30 2286022649
 • Νοσοκομείο: +30 2286360300
 • Δημαρχείο Θήρας: +30 2286360100